Jak, dzięki weryfikacji dystrybucji produktu, pomogliśmy wiodącemu producentowi lodów zdiagnozować problem z dystrybucją produktów?

Co?

Wykres pokazujący, jak często ludzie kupują lody w sezonie wiosenno-letnim.Zwrócił się do nas wiodący producent lodów, który szukał przyczyny nienajlepszych wyników sprzedaży swoich produktów na Wybrzeżu, w szczycie sezonu. Było to o tyle zaskakujące, że, jak wynika z naszych badań, w okresie wiosenno-letnim niemal połowa Polaków kupuje lody 2‑3 razy w tygodniu, co czwarty raz w tygodniu, a jeden na sześciu badanych zajada się lodami codziennie.

Analiza otoczenia i audyt sprzedaży wykazywały brak wpływu pogody (było stosunkowo pogodnie a warunki nie odbiegały od średniej z poprzednich sezonów). Nie zmieniły się także uwarunkowania konkurencyjne – nie pojawiły się nowe, znaczące produkty, nie odbyły się również żadne dramatyczne ruchy cenowe.

Jak?

Audytorzy Skilltelligence odwiedzili sklepy i inne punkty sprzedaży lodów w miejscowościach znajdujących się między Łebą a Międzyzdrojami, na podstawie konkretnych lokalizacji POSów dostarczonych nam przez klienta. Sprawdzili dostępność lodów marek własnych i konkurencyjnych oraz porównali ceny wiodących produktów.

Zebrane w ciągu 12 godzin częściowe dane pokazały wyraźnie, że problem stanowiła logistyka – w ponad 40% przebadanych placówek oferta lodów była niepełna, a w 20% produkty nie były w ogóle dostępne, mimo oczekiwanej 100% obecności.

Efekt działań

Weryfikacja dystrybucji produktu dla branży spożywczej.Dzięki takim informacjom, jeszcze przez zakończeniem badania, dział sprzedaży naszego klienta mógł niezwłocznie zareagować i zainterweniować u dystrybutorów. Ponadto, możliwe stało się efektywniejsze wykorzystanie zespołu sprzedawców poprzez skierowanie ich w konkretne miejsca, w których wystąpił problem dostaw.

Dzięki platformie Skilltelligence, która umożliwia monitorowanie rynku oraz dostęp do pozyskiwanych danych w czasie rzeczywistym, w ciągu jednego dnia roboczego problem został zdiagnozowany i rozwiązany, co byłoby niemożliwe w przypadku zastosowania klasycznych rozwiązań badawczych.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close